logo
bild

Stadsvandringar i södra Stockholm

MOSES BACKE & KUNGENS KATARINA
Upplev häxor och bödlar. Nöjesliv och skådisar. Hör om fattigdom, misär och kungliga planer. Ana bryggarliv och brandkårsutryckningar. Vi ser bl a Glasbruksgatan, Dihlströms, Mäster Mikaels gränd, Katarina kyrka, kvarteret Häckelfjäll, Mosebacke torg, Södra teatern och Bellmanshuset.

 

FOGELSTRÖMS "MINA DRÖMMARS STAD"
Välj en av södervandringarna och vi inriktar oss på Hennings och Lottens liv åren1860-1880. Upplev det Stockholm som beskrivs i Fogelströms böcker. Om människors livsöden, hårt arbete, fattigdom och sjukdom, men också om glädje, solidaritet och framtidstro.

 

MARIAS PALATS, LUSTHUS & KÅKAR
Vi ser bl a Ebba Brahes palats, Almgrens sidenväveri, van der Nootska palatset, Björngårdsskolan, Reenstiernas palats och kvarteret Mullvaden. Ni får höra om om både mystiker och sjöjungfrur. Vi anar 1600-talets trädgårdar och upplever förhoppningsvis en konstnärs bakgård. Bröderna Momma och hovjuvelerare Jeanson blir troligen nya bekantskaper.

 

HERRANS HÖGALID &
RUSIGA REIMERSHOLME

Vi ser bl a Wirwachs malmgård, Kristinehov, Högalids kyrka, Lasse i parken, Pålsundet, Anders Reimers malmgård, kvarteret Bränneriet, Bergsunds strand och Liljeholmsbadet. Hör om stora ägor och små gårdar. Malmgårdspersonligheter träder fram. Vin och sprit blandas med Nobel och ångmaskiner.

 

VITA BERGEN
Upplev en del av Fogelströms söder från 1600-talets idylliska tillflyktsort till industrialismens hårda arbete och fattigdom. Möt dagens charmiga vattenhål. Vi ser bl a Groens malmgård, Färgaregården, Barnängen, Faggens krog, Friluftsteatern, magnolian, Sofia kyrka, Nytorget, Malongen, Greta Garbos torg och Nackas staty.

 

FRÅN GRETA GARBO TILL SÖDRA STATION
Från den stora stjärnan till Statens scenskola. Från 1920-talets bostadssatsning till 2000-talets Skrapan. Från de dödsdömdas sista sup till dagens Snaps. Vi ser bl a Allhelgonakyrkan, Åsö gymnasium och katolska domkyrkan på vår väg till forna tiders sjö Fatburen. Den kan knappast anas, men det kan däremot en stor tobaksfabrik vid sidan av sjön.

HÖGMODERNA HAMMARBY SJÖSTAD
Framtidens tankar om en fungerande stad, en stadsdel i staden för 25 000 invånare tar form. Fascinerande är alla idéer som ligger bakom projektet. Nu växer den nya miljön fram på historisk industri och jordbruksmark.
Om Barnängen på 1600-talet var början så blev BoStad 02 startskottet till det resultat som bildas kring forna Hammarby sjö. Dagens glasrika arkitektur möter både 30-tal och 60-tal i en miljö för morgondagens barn och äldre.

 

SINNENAS SKOGSKYRKOGÅRD
Ett världsarv som genom att förklaras ger aha-upplevelser och öppnade sinnen.
Promenaden går till de olika kapellen och några intressanta gravar.