logo
bild

Stadsvandringar i norra, östra och västra Stockholm

Norr

GÖMDA JOHANNES
Vi ser bl a Gamla elverket, Johannes kyrka, Franska skolan, Drottninghuset, Nalen, Stuckatörens hus och Timmermansordens hus. Upplev Stockholms dolda höjder, men även träsket. Hör om såväl berglärkor, konstruktörer och stuckatörer som en internationellt känd sierska. Utbildning, fattigvård, författare och nöjesliv kompletterar bilden.

 

VACKRA VASASTAN
Vi ser bl a de gamla universitetsbyggnaderna, Spökslottet, Observatoriet, Hjalmar Brantings hus, Spelbomskans torg, Dalkullornas hus, Brygghuset med disponentvillan, Norrtulls sjukhus och Borgerskapets änkehus. Hör om historiska sporrsträck och pampiga begravningar. Överraskas av namn och personer som satt sina spår.

 

HÄRLIGA HAGA
Upplev Gustav III:s visioner. Ana idéerna, förverkligade eller raserade. Kom nära hagasessornas uppväxtmiljö och statlig representation. Vi ser bl a turkiska kiosken, gamla Haga, kungliga begravningsplatsen, kinesiska paviljongen, Gustav III:s paviljong, Koppartälten, Haga slott och slottsruiner.

 

Öster

STILIGA STRANDVÄGEN
Upplev bröddoft och hästtramp. Möt överklass och enkelt folk. Kungliga parader och folkliga upptåg. Följ industrimäns och klippares idéer till dagens paradgata. Vi ser dessutom Musikmuseum, Hovstallet, Armémuseum, Hedvig Eleonora kyrka, apoteket Storken.

 

ÖFVRE ÖSTERMALM
Vi ser bl a Diplomatstaden, Oscars kyrka, Riksantikvarieämbetet, Oxenstiernas malmgård, Elverket, kvarteret kring Gumshornsgatan, franska ambassaden, Strindbergshuset och Tysta gatan. Hör om fyrverkare och Nobelvisioner. Esplanadsystem och kyrkoflytt. Upplevelsen av det goda livet blandas oftast av militära minnen.

 

LÄCKRA LÄRKSTAN
En enhetlig stadsdel byggd efter dåtidens nya principer. Byggd för att locka en viss grupp kvar i staden. Krönt av Engelbrektskyrkan, som knöt an till vår vikingatid och blev sin tids främsta turistattraktion. Frågan är om dåtidens turister fick förklaringen varför denna mondäna stadsdel fick kvartersnamn efter lärkor. Vi möter också en typisk familj från den tiden i en vandring som i övrigt inte kan presentera ett rikt persongalleri.

 

VÄRSTA VILLASTADEN MED ”HUMLAN”
En mondän del av Östermalm, som hade en vision under planeringen. Dagens stadsvillor har en historia med intressanta ägare och hyresgäster. Se sätet för Vitterhetsakademien och Sällskapet ”de nio”, likaväl som ambassader och företagsimperiers huvudkontor. Följ Humlegårdens kungliga historia, över folklig mötesplats till dåligt rykte och tillbaka till dagens gröna oas.

LILLA ESSINGEN
En gång världens mest tättbefolkade plats, där tre världsprodukter utvecklats och fabricerats. Med mycket nybyggda bostäder bland bevarade industriminnen stiger Lilla Essingen återigen fram med sin historia från Bellmans dagar och en ödesdiger brohändelse.

 

FRÅN RYSSVIKEN TILL ROSENDAL
Vi vandrar från Oakhill och Bellmans byst vidare mot Carl XIV Johans sommarslott till Rosendals trädgårdar. Där väntar både blommor, butik och bullar i caféet för den lystne.

 

LJUFVA DJURGÅRDSSTADEN
Vi ser krogen Gröna Lund, Djurgårdskyrkan, Mjölnargården, och dögrävarns hus. Upplev södra Djurgårdens olika epoker, om skeppsvarv och kungliga jaktmarker, om krogar, nöjesliv och romantik, circusfolk och korteger.

 

Väster

KUNGLIGA KUNGSHOLMEN
Vi ser bl a Serafen, Kungl. Myntet, Kungsholms kyrka, Landstingshuset, Polishuset, Rådhuset och Piperska muren. Upplev medicinalträdgård och många varianter av sjukvård. Möt garvare, bryggare och parmmätare. Ana industriernas hårda villkor. Överraskas av vida vyer och prisbelönta hus.

 

OMKRING KADETTERNAS KARLBERG
Ni får höra om riksamiralen, adelsmän, kungar och drottningar. Vidare om utbildningen av kadetter som funnits här i över 200 år, om baler och idrottstävlingar. Vi går runt slottet och kadettflyglarna till Pompes grav och Dianas tempel. Fortsätter via bagarvalvet och Fataburen till Ekelundsbron. Där, på Kungsholmen, ligger Mariedal med cafe´, där vi avslutar.

 

HIPPA HORNSBERG &
KRISTINEBERGS SLOTTSPARK

Här växer den trendigaste stadsdelen fram med fantastiska vyer och oväntad plats för bad&sol.
Att förknippa området med det trettioåriga krigets duktiga fältherrar leder rätt i historien. Lennart Torstenssons Krisitneberg kan beses och Frimurarnas historia i området kan lätt identifieras likaväl som 30-talets utveckling för barnrika familjer. Gustav Horns Hornsberg kan däremot knappt anas. Däremot kan man förstå att dagens läkemedelsindustri använder det pampiga ölbryggeri, som lades på Hornsbergs grund. I industrikvarterens namn kan man ana att området föregåtts av bostäder och trädgårdar.


VÄRLDENS VÄLLINGBY
På 50-talet en världsattraktion för sin gestaltning och sina idéer för framtiden. Efter en varsam renovering och tillbyggnad de senaste åren letar vi oss runt bland 50-talsdetaljer, med bl a ungdomsgård, biograf, restaurang och centrumbyggnader i dåtidens arkitektur. Vi ser de spektakulära moderna kyrkorna av våra främsta arkitekter och följer den tidens tankar om det goda livet för arbete, bostad och centrum. Möt 2000-talets omgestaltning som ska få stockholmarna att vallfärda till blandningen av 50-talshistoria och nutid för nya upplevelser och den bästa och hetaste shoppingen.