logo
buss

Bussrundturer - utflykter med Stolta stad

Beställ tillsammans med arbetskamrater, vänner, eller kunder: Alla bussturer kan kombineras med antingen lunch eller kaffepaus, som bokas av STOLTA STAD som också hjälper till med bokning av buss. Ni bestämmer själv tid och dag för er grupp. Vi kan variera alla program efter era önskemål.

 

Se Söders Höjder

Kände du Fia Jansson som bodde på Söder?
Där finns förresten flertalet vidgande vyer!
Katarina och Sofia får ett besök, och vi tar oss vidare på Söders gator till både Åsön och Skinnarviksbergen där vi promenerar upp till de sköna utsiktsplatserna. Vid färjelägret tittar vi ut över Hammarby Sjöstad i öster och fortsätter västerut mot Långholmen. Om så önskas görs en kaffepaus.       

 2-3 tim

 

Stockholm i vårt hjärta…

Många av oss har bott i Stockholm hela sitt liv, men aldrig åkt runt på en busstur med guide som berättar om vår huvudstad, kanske inte ens Lasse Berghagen? Samla ihop en grupp på arbetsplatsen, i föreningen, i skolan eller där ni bor. Vi ser t ex Gamla stan, Kungsholmen, Södermalm, Norrmalm, City, Östermalm och Djurgården med flera platser. Turen kan formas som ni vill ha den, med eller utan museibesök, med eller utan lunch eller middag.         

2-3 tim

 

Det var en gång en Bellman…

”Stolta stad” sjöng Bellman om vår vackra ”kungliga hufvudstad”. Vi tar oss med buss och ibland till fots till några av de platser runt om och i staden som han bebodde och besjöng. Vid lämpligt väder kanske en picnic vid någon källa att vila vid som avslutning?          

2-3 tim


Rivna Ruckel blev Flotta Fasader
Färjan Lotten tar oss över Hammarby sjö till Sjöstaden där vi ser oss omkring. Genom tunnlar, över broar och malmar beger vi oss till Hessingen där Lux har blivit lyxrestaurang och bostäder och vi hör om Primus. I Alviks strand stöter vi ihop med Barnängen igen och på Svältholmen förundras vi över forna tider på Grubbens område. Turen avslutas med kaffe i ljuvlig Djurgårdsnatur eller enligt gästernas val.

4 tim

 

Vägen västerut

Kungarnas Göta landsväg leder oss söderut till en färjetur på Vårbyfjärden. Efter landstigning på Ekerö skymtar vi handelsträdgårdar, Sir Ralph Erskine’s sjömärkta centrum liksom kända gravmonument. Om så önskas, promenerar vi i Drottningholms-parken där vi skymtar lille Kronprins Gustav som uppvaktade sin Mor på 33-årsdagen. Bussfärden fortsätter via Snuskungens slott, Hässelby slott och Barkarby där forna tider lämnat spår som avlösts av nutidens flyg och shopping.
I Kista centrum möter vi höjder och teknik och gör kanske en lunchpaus.

4 tim

 

Via Skärgårdsslingan till Vassa Vaxholm

Över sund, med varningsrop, genom strömmar och lera färdas vi, till Gustavsbergs välkända porslincentrum. Kyrkan på osäker grund leder oss vidare till färjan över Oxdjupet där vi börjar känna doften av nystekt strömming. På en kort promenad i Vaxholm får vi veta vem som först bestämde att folk skulle flytta hit ut och vilka som flyttade. På tillbakavägen passerar vi bl.a. Arninge, Täby, Danderyd. Ev. Lunch på Vaxholms hotell. 5 timmar

 

Från ruiner till modern glaskonst – Sigtuna och Steninge

Vi färdas norrut i närheten av Mälaren, vattenleden med den allra största betydelsen för bosättning i våra trakter. Vi åker i Svea Rikes vagga och passerar en ishall med berömd arkitekt. I Steninge beundrar vi glasblåsning och tittar eventuellt in i adels mannens slott, som kallas Mälarens pärla. Om så önskas, kan lunch intas i Stenladan innan vi besöker Sveriges första huvudstad som blomstrat och drabbats av förfall flera gånger.
Ev. Lunch i Stenladan.

5 tim

Nyckfulla Nacka

Tegelviken blir vår utgångspunkt och därefter ser vi vart Gustav Vasa flyttade ut hospitalet när han tröttnat på dess mäktiga stank på Stadsholmen. Industrier och varv avlöste varandra och idag har spännande bostadsbebyggelse vuxit upp. Exempel på områden vi besöker är: Danviken, Finnboda, Henriksdalsberget, Kvarnholmen, Finnberget, Svindersvik, Sickla och Järla sjö. Därefter slingrar vi oss vidare till Saltsjöbaden innan det är dags att vända hemåt. Lunch kan läggas in i Järla eller Saltsjöbaden           5 tim

 

Genom kringeliga kurvor till Kringelstaden

Bussen tar oss via Örby, Tullinge, Tumba och Vårsta till Södertälje och Torekällsberget för lunch och promenad bland de gamla trähusen. På vägen berättas om eriksgator, slaget vid Brännkyrka, sedeltryckeri, helgon och äldre tiders äventyrliga resande och mycket mer. Färden tillbaka följer gamla Stockholmsvägen, och vi ser bl.a. Botkyrka, Norsborg, och Sturehof.

Om så önskas, äter vi lunch på Torekällsberget          

5 tim

 

I vilda vikingars spår

Runt Vallentunasjön träffar vi på åtskilliga vikingatida lämningar. Här står runstenarna tätare än någon annanstans och vi befinner oss i spåren efter människor som levt i vardag och fest just här för ca 1000 år sedan. Vi stöter ihop med hövdingen Jarlabanke och hans stora släkt, som var Täbys flitigaste runstensresare.
Det kanske skulle passa med en medhavd pic-nic-lunch idag?          

4 tim

 

Längs Lidingö stränder och bryggor

Bland esteter och atleter färdas vi denna gång runt Lidingön. Vi ser dessutom Värtan och Hjorthagen och skymtar jägarboställen av vilket ett beboddes av en småväxt hovjägare. Vi undrar hur Husarviken uttalas och tar en paus i närheten av Stora skuggan.
Lunch eller kaffepaus kan läggas in på Djurgården     

4 tim

 

Fyra flärdfulla frälsehemman

Den här gången besöker vi fyra små mälarslott som har en historia som kanske för de flesta är gömd och glömd. Vi ser Gjörväln med anor från medeltiden, Skytteholm där Gustav II Adolfs magister huserade ett tag och Swartsjö där människor vistades redan 1000 f.Kr. Där har kungliga liksom andra fängslats av platsen! Det fjärde slottet är Sturehof, sommarresidens för Gustav III’s finansminister.
En tur som gärna berikas av lunch eller kaffepaus i mälarnatur.

5 tim

 

Året då eldkvarn brann

Du kommer som besökare till Stockholm 1878. Det finns helt nya sevärdheter i Stockholm som lockar. Byggnader som idag hamnat i skymundan lyfts fram. Elektriciteten är en nymodighet. Underhållningsbranschen ser annorlunda ut. Spårvagnen är en upplevelse. Arbetsliv, tidsuppfattning och framtidsvisioner är annorlunda. Låt oss i en busstur sätta oss in i en annan tid, där 1700-tal ligger mycket närmare besökaren och Gamla Stan inte ännu är gammal . Allt som byggts efter 1878 på malmarna finns inte. Vi sätter oss in i en bryggeritjänstemans liv. Han är nybliven änkeman från Göteborg på besök hos sin bror, som arbetar i verkstadsindustrin i Stockholm. Nu ska ett nytt liv planeras.